1) Jammin Soap (Magyarkanizsa)
2) Sunbird Handmade (Zenta)
3) Mekus (Zenta)
4) Sundry Art (Szabadka)
5) Fodor Gabriella (Zenta)
6) Ózsvár családi kerámia (Magyarkanizsa)
7) Gyémánt István (Szeged)
8) Nature Memories (Zenta)
9) Adam’s Honey Farm (Zenta)
10) Sándor Dávid – könyvásár (Zenta)
11) Angry Bean (Szeged)
12) Mojó (Magyarkanizsa)
13) Fórum Könyvkiadó Intézet (Újvidék)
14) Gyöngyből készült ékszerek (Orom)
15) Mario rongyszőnyegei (Orom)
16) My Crystal Empire (Zenta)
17) Eldorádó (Szeged)
18) Kaleidoscope Eyes (Szeged)
19) Meta Terra (Magyarkanizsa)
20) Balástyai Kézműves Alkotókör (Balástya)

1) Jammin Soap (Magyarkanizsa)

Kanyó Juli vagyok. Természetes alapanyagokból készítek szappankákat. Ajánlom mindenkinek, mivel egészségesebbek, jobbak, szebbek, értékesebbek és sokkal több szeretet van bennük, mint az ipari szappanokban. Kellemes fürdőzést kívánok!

jammin-soap

Mi a szappan?

Magas szénatomszámú, zsírsavakból felépülő alkáli só.

A szappan úgy készül, hogy kémiai reakció során a lúg a zsír vagy olaj zsírsavaihoz kötődik, ezáltal megváltoztatja a zsír/olaj összetételét: elszappanosítja, alkáli sóvá és glicerinné alakítja, így kapunk enyhén habzó, tisztító szappant.

Az igazi természetes szappan alapvető összetevői: a zsír vagy olaj, víz és lúg (NaOH – sodium hydroxide – nátronlúg, marószóda, marólúg, lúgkő, illetve KOH – potassium hydroxide – maró káli), majd a kívánt hatás szerint ezekhez adnak növényi színezékeket, illetve természetes illatanyagokat, illóolajokat.

Minden szappan, ami egyéb összetevőket (szintetikus felületaktív anyagot, tartósítószert, szintetikus színezéket, illetve illatanyagot) tartalmaz, az nem természetes.

A kereskedelmi forgalomban kapható szappanokban az elszappanosított olajokon kívül egyéb szintetikus anyagok is jelen vannak: szintetikus olajok (amik tudjuk, eltömítik a bőrt), sűrítő- és emulgeálószerek a szappan állagának javítására. Mivel a szappantól mindenki azt várja, hogy sok habot képezzen, szintetikus felületaktív anyagokat adnak a masszához (megjegyzem, hogy a legtöbb esetben ezek nemcsak irritálóak, de rákkeltőek is). A felületaktív anyagok jelenléte méginkább megemeli a szappan ph-ját, tehát a ph csökkentésére valamilyen savat használnak (szintetikus savakat, a legtöbb esetben citromsavat), ezen kívül glicerint (általában ez is szintetikus eredetű), csökkentendő a szappan szárító hatását.

A természetes szappanban az alkáli só (önmagában is felületaktív anyag) savas közegben, természetes glicerinnel együtt van jelen. Manapság szinte minden természetes szappan növényi olajokból készül, melyek meglepően hasonlítanak az emberi bőr faggyújához. Ezek az olajok nemcsak a bőr számára szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, telített és telítetlen, illetve esszenciális zsírsavakat tartalmazzák, de rengeteg “elszappanosíthatatlan” anyagot, amelyek még a lúg hatására sem sérülnek.

A természetes szappannak nincs szüksége tartósítószerre, mert ha a szappan elég ideig ért és száradt, nem romlik meg egyhamar. A lúg a kész, megfelelően főzött vagy megfelelő ideig érlelt szappanban már nincs jelen, mert a kémiai reakció az érlelés során kiteljesedik, s a lúg az olajjal/zsírral teljes egészében átalakul.

A természetes szappantól ne várjuk, hogy annyi habot képezzen, mint a kereskedelmi forgalomban kapható társa, a tisztító hatása viszont ugyanolyan jó, sőt jobb, és ellentétben azzal, amit mondanak, egyáltalán nem szárítja a bőrt.

2) Sunbird Handmade (Zenta)

Tarapcsik Hajni vagyok. A színek és fények bolondja. Imádom, ahogyan energiával és vidámsággal töltik be a teret. Boldog vagyok, hogy kölcsönvehetem őket időről időre… mások megörvendeztetésére is. Önkifejezés, megnyilvánulás, valami szép átélésének céljából alkotok. Minden egyes alkotás közel áll hozzám, ám most hű társat keresnek! Kínálatomban sapkák, pénztárcák, táskák, kesztyűk, különböző tokok és kiegészítők szerepelnek.

sunbird-handmade

3) Mekus (Zenta)

Mekus. Lénitől. Kézzel és szeretettel készítve. (Mű)bőrből, csontokból, fából, tollakból. Fesztiválokra, a hétköznapokra, az álmok őrzésére.

Mekus

4) Sundry Art (Szabadka)

Sundry Art munkái mögött Aleksandra Rajčić diplomás designer játékos kezei rejtőznek. 2001-es diplomálása után tapasztalatait Belgrád több cipőgyárában gyűjtötte, majd idővel szabadúszóként vetette bele magát az új technikák, formák világába. Többek között lábbeliket, ruházati cikkeket, lapos üvegeket, cigarettatartókat, és különféle szükséges és nem szükséges díszeket tesz egyedivé. Gyakran megjelennek alkotásai különböző kiállításokon, kreatív piacokon, valamint köszönhetően az ULUPUDS tagságának (2005 óta), évente van egy saját kiállítása is.

Sundry Art

5) Fodor Gabriella – natúrkozmetikum (Zenta)

Fodor Gabriella, zentai lokálpatrióta vagyok, aki elhatározta, hogy Vajdaságban is meghonosítja a suskát. Natúrkozmetikumokat készítek, kizárólag természetes anyagokból és szeretetből. <3

Fodor Gabriella

6) Ózsvár családi kerámia (Magyarkanizsa)

Apa, lánya és fia közös munkái lesznek láthatók és megvásárolhatók a Malomfesztiválon; konyhai használati tárgyakkal, bögrékkel és egyéb koccintóeszközökkel készül az Ózsvár család az idei fesztiválra.

Ószvár kerámia

„A családfő, Ózsvár Péter körülbelül 30 évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni kerámia tárgyak készítésével. A családi házunkban műhelyt épített, és olyan lehetőségeket alakított ki, amelyek az otthoni munkát biztosítják. Egész gyermekkorunkban közel voltunk, közünk volt a kerámiaműhelyhez, édesapánk mestersége meghatározó volt Zsófi és Peti pályaválasztásakor is: Zsófi jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Kerámia Tervezés mesterszakán tanul, Peti idén fejezte középiskolai tanulmányait a békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola Népi fazekas szakán.

Édesapánk, Ózsvár Péter, aki tagja a Szerbiai Képzőművészek, Iparművészek és Tervezők Szövetségének (ULUPUDS) a használati tárgyak mellett, szívesen és gyakran készít monumentális szobrokat, amelyeket a természet ihlet.

Zsófi porcelánnal foglalkozik leginkább, anyagválasztását nagyban befolyásolta, hogy az egyetem alatt megismerkedett a pécsi Zsolnay-kerámiával. Kézügyessége és türelme visszaköszön aprólékos és részletező díszítőmotívumain. Peti a középiskola alatt hétvégi képzéseken elsajátította a kályhaépítés mesterségét is. Fazekas munkái jellegzetesen magukon hordozzák a népi motívumokat és vonalvezetést.”

7) Gyémánt István – újrahasznosított tárgyak (Szeged)

Sziasztok! Szegedről érkezett kreatív kézműves pár vagyunk. Különböző anyagokkal dolgozunk, de fontos számunkra az újrahasznosítás. Találhattok nálunk uszadékfa használati- és dísztárgyakat, világító- és festett kavicsokat, ékszereket, kitűzőket, hangszereket, különböző mandalás díszeket, álomfogót és még ami eszünkbe jut addig. Érdemes elnézni felénk, mert sok olyan dolgot láthattok, amivel még nem találkoztatok!

Gyémánt István

8) Nature Memories (Zenta)

Nagy Árpád vagyok Zentáról. Körülbelül 2 éve kezdtem el foglalkozni képek fára nyomtatásával. Fekete-fehérben és színesben is készítek képeket, kicsi (A4) és nagy méretben (A3) egyaránt.

A képek elkészítése több napot igényel, de ha szeretnél egy általad választott képet, jelezz, rendeld meg nálam Facebookon az alábbi linken és a fesztiválon átveheted!

Nature memories

Tavaly Malomfesztiválos malom társasjátékkal készültem, ilyenek idén is lesznek, és egyéb malmos meglepetéssel is készülök. Találkozunk Ormon, gyertek hisz bitang jó lesz!

9) Adam’s Honey Farm (Zenta)

Helyi méhek, helyi virágporból készült méze. A kínálatban szerepel akác-,repce-, mezei méz, valamint propolisz cseppek, különféle apiterápiás kozmetikumok.

Adam's honey farm

10) Sándor Dávid – könyvvásár (Zenta)

Régi és új könyvek árusítása.

Sándor Dávid könyvek

11) Angry Bean (Szeged)

Angry Bean vagyok, 8 éve street artolok. Angry Bean a cégem neve is, és minden érdeklődőt szívesen látok. Matricákkal, képeslapokkal és fanzine-okkal várlak benneteket.

Angry Bean

12) Mojó (Magyarkanizsa)

Nádi Baráth Mária és Nádi Endre vagyunk. Fából készítünk bútorokat, játékokat, használati tárgyakat. Munkáinkban a precíz megmunkálás mellett fontosnak tartjuk a fa természetes formájának, mintázatának megtartását. A Malomfesztiválon az ékszereinket szeretnénk megmutatni.

Mojo

13) Fórum Könyvkiadó Intézet (Újvidék)

A Forum Könyvkiadó, melynek alaptevékenysége a folyóirat- és könyvkiadás, 1957. február 8-án alakult meg azzal az elsődleges céllal, hogy szépirodalmi és tudományos munkákat, valamint idegen nyelvű kötetek magyar nyelvű fordítását jelentesse meg. A Könyvkiadó a kezdeti, lassú kibontakozás után a jugoszláviai magyar írók fontos szellemi műhelye lett, a magyar nyelvű szellemi alkotások és irodalmi művek alkotóháza, amely az elmúlt 55 évben a vajdasági magyarság szellemi tárházát egy könyvtárnyi könyvvel, több mint 2250 címszóval gazdagította több milliós összpéldányban.

Forum

A kiadó a kezdettől fogva sokszínű, sokműfajú és értékközpontú volt, jellegére nézve pedig szépirodalmi kiadó, amely írónemzedékeknek adott kifutási teret, közlési lehetőséget, s irodalmunk alakulástörténetére is számottevően hatott. Írói pályákat egyengetett, fiatal, kezdő tollforgatóknak adott esélyt, életműsorozatokat publikált. Írói műhely-szerepét a mai napig megtartotta, s kezdettől fogva azon fáradozott, hogy az irodalmi termés legjavát publikálja.

14) Gyöngyből készült ékszerek (Orom)

Eredeti cseh üveggyöngyből készült, egyedi tervezésű ékszerek.

15) Mario rongyszőnyegei (Orom)

Egyedi, színes, újrahasznosított anyagból, kézzel szőtt szőnyegek.

16) My Crystal Empire (Zenta)

A kristályok elvarázsolnak. Világok rejlenek bennük. Veled élnek, a barátaid, igaz társaid, elhagynak, ha úgy érzik, már nincs dolgod velük. Vibrálóan élettel telik, pedig tárgyaknak tekintjük őket. Egy kis darab belőlük nagy űrt betölthet az lelkedben. Szeretem magammal hordani őket és a legegyszerűbb ékszerként viselni a kedvenceimet. Mindig van kedvencem! Ha meglátogatsz az asztalomnál a Malomfesztiválon, te is elvarázsolódsz majd, és találkozhatsz velem is, Kristályos Ágival, aki csak épp annyira nem normális, hogy az még elviselhető! Remélem, találkozunk!

My crystal empire

17) Eldorádó (Szeged)

Az Eldorádó fesztivál szervezőcsapataként fogunk megjelenni a Malomfesztiválon különböző kézműves munkákkal, különféle alkotóktól.

Eldorádó Szeged

Akiktől láthattok majd munkákat: Ennwira’s Flowers, MandalaTia, Eldorádó Szeged.

18) Kaleidoscope Eyes (Szeged)

,,Picture yourself in a boat on a river with tangerine trees and marmalade skies. Somebody calls you, you answer quite slowly, a girl with kaleidoscope eyes.

A toll hegyéből kicsorduló én, aki lebegek a valóság és a képzelet határán, hol egyik hol a másik oldalra billenve, miközben tudom: ideje választanom. Ebben az állapotban hosszan megpihenve azon az elméleten kapom magam, hogy rajzaim legtalálóbb gyűjtőneve talán a “Kaleidoscope Eyes” lehetne. Lehetséges, hogy a mandalákon keresztül végre láthatom a szürke épületek mögött húzódó könnyed sárga eget?

De most akkor mi is történik?

Kaleidoscope Eye

Esténként gyöngyök, színek és a szalagokra rögzített kövér felhők cikáznak irányíthatatlanul a szobámban arra várva, hogy egy gondolatfoszlányra rátekeredve a helyükre úszhassanak. Mire elérik végső alakjukat, rájövök: ők milliónyi én vagyok. Az elmém mikroorgazmusai mindannyian.

19) Meta Terra Civil Szervezet (Magyarkanizsa)

A Meta Terra Civil Szervezet gondoskodik arról, hogy a fesztiválon se maradjunk gyümölcs nélkül! Sőt, a Soul Kitchen látogatóinak turmixokkal és gyümölcslevekkel kedveskednek.

Meta terra

20 ) Balástyai Kézműves Alkotókör (Balástya)

2012. január elején alakultunk, mint kézműves alkotókör. Egyedi használati- és dísztárgyak készítésével foglalkozunk. Nagyon fontosnak tartjuk a hagyományőrzést és a természetvédelmet. Ezen belül is minden olyan tevékenységet és programot igyekszünk támogatni, amivel lehetőséget nyújthatunk tehetséges fiataloknak és művészeknek, hogy a kreativitásukat a lehető legjobban tudják fejleszteni. Civil szervezetekkel karöltve, rendszeresen támogatunk rászoruló gyermekeket és családokat. A hagyományőrző és a természetvédelmi programok szeretetéből kifolyólag létrehoztuk az immáron harmadik éve megrendezett Művészeti Ifjúsági Nap elnevezésű rendezvényt, amelyen a képzőművészettől kezdve, a gasztronómián keresztül, zenei és kulturális programokig a lehető legszínesebb élményt igyekszünk nyújtani az embereknek.

Balástyai alkotó

„Kézműves Percek” filmsorozatunk heti rendszerességgel jelenik meg. Emellett különböző civil szervezeteknek, rendezvényeknek és kiállításfelkérésnek igyekszünk eleget tenni, a folyamatosan bővülő, képzőművészek, iparművészek, különböző hagyományőrző és kézműves szervezetek tagjaival együtt.